Duyurular

...

STAJ USUL VE ESASLARI

STAJ USUL VE ESASLARI

 

1.      Stajyer öğrenciler, staj yaptıkları hastane ve/veya işyerlerinin iş koşulları ile disiplin ve iş emniyetine ilişkin kurallarına uymak zorundadırlar. Aksine hareket eden veya izinsiz, mazeretsiz üç gün üst üste veya staj dönemi boyunca staj süresinin %10'u oranında

(3 gün) devamsızlık yapan stajyerin stajına son verilerek, durum MYO Staj Kuruluna bildirilir. Bu durumda stajyerin herhangi bir yasal talep hakkı doğmaz.

 

2.      Öğrenci sorumluluk gerektiren işlerde fiilen çalışmalıdır. Bu mümkün olamıyorsa yapılan işlere gözlemci olarak katılmalıdır.

 

3.      Öğrenci işyerinde daha önce yapılmış işleri öğrenmek amacıyla, incelemeler yapmalı ve raporlar düzenlemelidir. Bu raporlar staj dosyasında da yer almalıdır.

 

4.      Öğrenci staj dönemi için hazırlayacağı "Staj Dosyası"’nı günlük olarak, staj yerinde gördüğü ve öğrendiği bilgileri her staj günü için ayrı ayrı sayfalar halinde, gerekli ise çizim ve fotoğraflarla destekleyerek yazmalıdır.

 

5.      Staj dosyasında her sayfanın hem öğrenci hem de işyeri amiri tarafından imzalanmış olması gerekmektedir. İmzasız sayfalar geçersiz sayılır. Staj dosyasında, ders notları ve kitaplardan alınan alıntılar için mutlaka kaynak gösterilmelidir.

 

6.      Staj raporu tükenmez kalemle yazım kurallarına uygun ve okunaklı biçimde hazırlanmalıdır.

 

7.      Öğrenci staj başlangıcından itibaren stajını kesintisiz yapmak zorundadır. Sağlık kuruluşundan izinli sayılması durumunda ve/veya öğrencinin staj başladıktan sonra gelmediği günler kaydedilmelidir.

 

8.      Bütün stajyerler staj yaptıkları birimin mesai saatlerine uymak zorundadır. Mesai saatleri dışında çalışılmamalıdır. Giriş ve çıkışlarda imza atmalıdırlar. Staj saatleri boyunca kurum sınırları dışına çıkılması yasaktır.

 

9.      Öğrencilerin formaları, önlükleri sağlık kuruluşundan belirlediği şekilde olmalıdır. Forma giymeyip önlük giyen öğrencilerin giyimlerinde sadelik ve temizlik esas olup, kurum ve işin gereklerine uygun kıyafetler seçilmelidir.

10.  Öğrencilerin dış görünümleri; kız öğrencilerin saçları toplu, erkeklerin saç sakal tıraşları uygun olmalıdır.

 

11.  Staj esnasında giyilen kıyafetler, kullanılan aksesuarlar cihazların çalışan kısımlarına girecek, cihazlara/ekipmanlara veya çalışma alanında bulunan herhangi bir eşyaya takılacak şekilde olmamalıdır. (Anahtar, şapka, kolye, bileklik vb. aksesuarlar ile uzun saçlar vb risk arz etmektedir. Bu nedenle aksesuarlar kullanılmamalı saçlar ve elbiseler kazaya yol açmayacak şekilde derli toplu olmalıdır.)

 

12.  Stajyer kendisine teslim edilen Devlet Malını korumak ve hizmete hazır bulundurmakla sorumludur. Uygulama yerindeki her türlü araç ve gerecin dikkatli kullanılmasına özen gösterilmeli, aksi halde meydana gelecek zarardan stajyer sorumludur.

 

13.  Öğrenciler uygulama yerinden birim amirinden habersiz olarak ayrılamazlar, uygulama yerini değiştiremezler ve uygulamayı terk edemezler, ancak gerekli durumda staj sorumlusundan izin alabilirler.

 

14.  Öğrencilerin kimlik kartları görünür şekilde olmalıdır.

 

15.  Stajyerler hasta mahremiyeti kapsamında hasta bilgi güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Hastaya ait dokümanları kurum dışına çıkaramaz, fotoğraflarını çekemez, kopyalayamaz ve yayınlayamaz.

 

16.  Stajyerler birim sorumluları tarafından kendilerine verilen talimatları tarif edildiği şekilde yapmakla yükümlüdürler.

 

17.  Öğrenciler cep telefonlarını hasta başında veya uygulama esnasında kullanmamalıdırlar.

 

18.  Öğrenciler yasa gereği stajyerler amirine karşı sorumlu ve verilen görevi tam ve zamanında yerine getirmekle yükümlüdür.  

 

19.  İşyeri sınırları içerisinde şakalaşmak, koşmak vb. yasaktır.

 

20.  Girilmesi yasaklanmış alanlara zorunlu ve acil durumlar dışında girmek yasaktır. Uygulama yapılan alanlar haricinde yetki verilmeyen hiçbir alana girilmemelidir.

 

21.  Stajyerler staj yaptıkları birimler için tanımlanmış olan kişisel koruyucu ekipmanları kurallarına uygun şekilde kullanmakla yükümlüdürler.

 

22.  Stajyer herhangi bir iş kazası durumunda (kesik, iğne batması, yanık, zehirlenme gibi) iş kazasını staj sorumlusuna ve yüksekokula bildirmek zorundadır. Stajyerlerin sağlık tesisi içinde iş kazaları geçirmeleri durumunda İş Sağlığı ve Güvenliği birimi tarafından ilgili mevzuat/prosedüre göre gerekli işlemler yapılır.

 

23.  Öğrencinin staj esnasında ortaya çıkan problem ve sorunlarda hızlıca kurum staj sorumlusu, koordinatör öğretmen ile iletişime geçilerek işbirliği içerisinde çözümlemelidir.

 

24.  Stajyerler çalışma ortamında her türlü iş ve işlemi eğitici personelin bilgisi ve gözetimi dahilinde yapar, tek başına işlem yapamazlar.